Tarkempaan syyniin valitsemani yhteisö on suomenkielinen Wikipedia. Se on ensyklopedia, jonka sisältöä voi kuka tahansa muokata - edes rekisteröintiä ei tarvita. Wikipedia on tarjolla lukuisilla kielillä; kieliversioista englanninkielinen on Wikipedioista suurin ja samalla alkuperäinen.

Valitsin Wikipedian, koska se edustaa vapaan tiedon ihanteita ja sen arvolataus on rinnastettavissa vapaiden ohjelmistojen ideologiaan. Harkitsin myös jonkin yhteiseen työpanokseen perustuvan open source -ohjelmistoprojektin mukaan hyppäämistä. Wikipedia vaikutti kuitenkin mielenkiintoisemmalta. Koska halusin tarkastella yhteisöä, jonka toimintaan voin osallistua ilman suurta kynnystä, valitsin Wikipedian. En halua jäädä tarkastelemani yhteisön sivustaseuraajaksi, vaan myös osallistua yhteisön toimintaan.

Mikä muodostaa Wikipediasta yhteisön? Wikipedian artikkeleita muokataan yhteistyöllä, mutta artikkelimuutokset voivat olla täysin anonyymeja. Eikö Wikipedian voi ajatella olevan vain kasa silloin tällöin satunnaisten käyttäjäien muokkaamia artikkeleita? Ehkä jossain määrin. On kuitenkin huomattava, että useimmissa yhteisöissä on aktiiviporukan lisäksi satunnaisia vierailijoita, jotka eivät välttämättä edes halua sitoutua yhteisöön. Wikipedia tuskin eroaa tästä normista.

Wikipedia ei kuitenkaan ole keskustelupalsta. Jo tällä tavoin se eroaa useimmista perinteisistä verkkoyhteisöistä. Mielipiteet eivät kuulu Wikipedian artikkeleihin - niissä tähdätään puolueettomaan näkökulmaan - eikä artikkelikohtainen keskustelupalsta ole yleinen juttutupa. [1] Wikipedialla on myös IRC-kanava.

Lähteet: [1] Wikipedia: Mikä Wikipedia ei ole#Wikipedia ei ole keskustelualue

Lisään vielä lisää pohdintaa Wikipediasta yhteisönä, mutta tämä päivä saa luvan olla tältä erää pulkassa.